Sambal ikan sardin
Bahan-bahan
1 tin ikan sardin (cap ayam ke atau cap tomato pun boleh but i prefer cap ayam)
2 biji bawang besar (dihiris halus)
3 sudu cili kisar/giling
4 sudu air asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu minyak masak
Cara membuat
Tumis bawang besar seketika. Kemudian masukan cili dan biarkan sampai naik minyak. Selepas tu masukkan air asam jawa dan masukkan ikan sardin. Jangan lupe taruh garam. Biarkan seketika.
Boleh di makan ngan nasi. Kalu tak nak makan nasi boleh jugak di makan ngan roti.
B) Resepi ni my mother selalu buat masa demam atau sakit kerongkong. Tak de selera nak makan. Jadi rase resipi ni yang masam-masam boleh menaikkan selera makan. Memories always in my mind.
Ikan Masak Pindang
Bahan-bahan
Ikan kembong (ape-ape ikan pun boleh buat)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
kunyit serbut (bagi nampak warna sikit)
garam secukup rasa
2 keping asam keping
3 cawan air
Cara-cara membuatnye
Masukkan kesemua bahan-bahan dalam periuk. Biarkan ia menggelegak sebentar. Selepas tu baru di masukkan ikan. Biarkan seketika. Sudah siap.
oleh nlaylaaziz
Sunday, March 29, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment