Monday, March 30, 2009

Mi Bandung

Mi Bandung


bahan - bahan

•500 gm mi kuning (dicelur)
•300 gm daging
dipotong



•300 gm daging ayam
•200 gm tauge
•2 sudu besar cili kisar
•3 ulas bawang putih[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/shiroo/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image003.gif[/IMG]
•5 ulas bawang merah
•1 mangkuk stok ayam
•4 sudu besar sos tomato
•4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
•2 sudu besar sos cili
•1 sudu besar sos tiram
•1 buji limau kasturi
•1 biji telur
•sedikit sawi, cili merah, daun sup dan daun bawang ( dihiris)
•garam dan minyak masak
cara membuatnya
1.panaskan minyak masak dalam periuk. tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing.
2.masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. biarkan merenih perlahan - lahan
3.seterusnya masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur dan masak selama 2 minit

No comments:

Post a Comment