Bahan-Bahan:
Bahan Nasi:
500g beras dibasuh - toskan
50g kulit ayam
5 biji bawang merah dikisar
5 biji bawang putih dikisar
1 ½ inci halia dikisar
3 ketul kiub pati ayam Maggi
3 sudu besar marjerin untuk menumis
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Bahan Sup:
3 biji bawang merah dikisar
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit lada hitam ditumbuk
1 bungkus sup punjut Adabi
Tulang ayam
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Air
Bahan Perap Ayam:
1 ekor ayam
5 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
6-8 biji cili padi dikisar
4 sudu besar madu
sedikit serbuk lada putih
4 subu besar sos tiram
sedikit garam
Bahan Sos:
sedikit minyak untuk menumis
3 biji bawang putih dikisar
8 tangkai cili kering dikisar
5 biji cili merah dikisar
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula
½ sudu kecil bahan perasa
Sedikit air
Cara:
1.Untuk memasak nasi, tumis semua bahan yang dikisar hingga kekuningan.Masukkan air,kiub pati ayam,kulit ayam,garam dan bahan perasa. Kacau hingga mendidih.Setelah air kering, tutup dan kecilkan api.
2.Untuk perapan ayam, potong ayam kepada 4 bahagian. Kemudian masukkan kicap pekat,kicap cair,cili padi dikisar, madu, serbuk lada putih, sos tiram dan garam. Kacau hingga sebati,perap ayam tadi selama 1 jam.Kemudian kukus ayam tadi.
3.Selepas ayam itu dikukus, bolehlah digoreng hingga masak kekuningan.
4.Untuk membuat sup pula,tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga kekuningan. Kemudian masukkan lada hitam, tulang ayam ,sup bunjut Adabi dan air.Setelah mendidih masukkan garam,bahan perasa dan sos tiram. Tabur daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
5.Untuk membuat sos, tumis bawang putih hingga garing, masukkan cili kering dan cili masak yang dikisar, sos cili,sos tomato,gula,bahan perasa dan air.Biar mendidih seketika.
Cadangan Hidangan:
Hidang nasi ayam bersama timun,tomato dan salad.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment