Sunday, March 29, 2009

Ikan keli bakar

ikan keli terbakar

bahan2
-ikan keli (ikan lain pon boleh)
-serbuk sup (aku pakai adabi)
-santan(segera pon boleh)
-limau nipis 3 biji
-serai (utk percik je)
-gula
-garam

Cara2
perap ikan keli tadi bersama serbuk sup,gula,garam dan perahan limau secukup rasa kalau nak manis letak gula banyak sikit.pastikan ikan keli tidak bergerak ketika proses pemerapan..gaulkan guna tangan atau kaki jika perlu sehingga sekata..perap la dalam 30 minit dah ok dah..

penyedian santan percik
santan tadi campurkan dengan sedikit serbuk sup gula n garam secukup rasa..kalau tak rasa sila berjumpa doktor untuk pemeriksaan lidah...

cara2 membakar
letak ikan keli tadi atas pemanggang...ape2 je lah...pastu bakar la...sambil percik ngan santan tadi sampai masak...kalau ikan dia jadi hitam elok dicampak kedalam arang untuk diguna semula ye

selamat mencuba.....

1 comment: